MEERweten - week 48 - 2019

25-11-2019

WEEK 48 - 26 november t/m 2 december 2019

WEEKOPENING

IK VOEL ME…  
     
  Hoe voel jij je vandaag? Een vraag die we regelmatig aan elkaar stellen. Je kunt hier op heel verschillende manieren op antwoorden: ‘Ik voel prima!’ of ‘Ik voel me rot’, en misschien zeggen we dit dan met iets steviger taal.

Gevoelens spelen een belangrijke rol. Als je je rot voelt, kan alles je niet zoveel schelen. Maar als je je blij voelt, kun je de hele wereld aan…! Ook in de Bijbel gaat het over je gevoel. Deze week denken we elke dag na over een bepaald gevoel:

 
 

MAANDAG 25 NOVEMBER

Ik voel me... Blij

Psalm 145:1-3

DINSDAG 26 NOVEMBER

Ik voel me... Vrolijk

Prediker 3:9-13

WOENSDAG 27 NOVEMBER

Ik voel me... Genietend

Prediker 11:9-12:1

DONDERDAG 28 NOVEMBER

Ik voel me… Enthousiast

Handelingen 11:22-26

VRIJDAG 29 NOVEMBER

Ik voel me… Verliefd

1 Korinthe 13:4-7

 

 

AGENDA

 
 

dinsdag 3 december
40-minutenrooster

dinsdag 3 december
Spreekavond leerjaar 1 en 2

dinsdag 3 december
PrO: voorlichting klas 4 en 5

woensdag 4 december
Spreekavond leerjaar 3 en 44

 
 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

AFSCHEID  
     
  Meneer Verhoeven
Op dinsdag 26 november nemen wij afscheid van de heer Verhoeven. Na deze datum hoopt de heer Verhoeven van zijn pensioen te gaan genieten.

De heer Verhoeven is in 1970 begonnen als schilder bij diverse bedrijven. Vanaf 31 juli 1972 is zijn loopbaan als schilder gedurende 1,5 jaar onderbroken geweest vanwege Militaire Dienst. Vervolgens is de heer Verhoeven op 10 maart 1986 gaan werken als onderhoudsschilder in jeugddorp De Glind. Na 5 jaar maakte hij de overstap naar het Groen van Prinsterercollege om daar als mediatheekmedewerker/kantinemedewerker te gaan werken. Op 1 augustus 1994 is de heer Verhoeven benoemd tot reproductiemedewerker.

Op de locatie van het Groen van Prinsterercollege zorgde hij voor de in en verkoop van de studieboeken. Ook is de heer Verhoeven een tijdje invalconciërge geweest op de Mavo in- Scherpenzeel. Daarnaast heeft de heer Verhoeven zich ingezet als BHV-er en heeft hij een cursus gevolgd voor pedagogisch conciërge. We nemen afscheid van een collega die aandacht had voor onze leerlingen en medewerkers.

We willen de heer Verhoeven hartelijk bedanken voor zijn inzet en betrokkenheid en voor al zijn werkzaamheden en wensen hem en zijn gezin Gods Zegen toe in de nieuwe levensfase die nu aanbreekt.

 
 

ONTWIKKELINGEN HUISVESTING RIETBERGLAAN  
     
  Aanleiding uitbreiding huisvesting De Meerwaarde
De Meerwaarde is sinds 2011 gehuisvest op de huidige locatie aan de Rietberglaan. Het hoofdgebouw is destijds gebouwd voor het toenmalige leerlingenaantal. Echter door de groeiontwikkelingen in de omgeving en de aantrekkingskracht van de nieuwe huisvesting, is het aantal leerlingen in de eerste jaren fors gestegen.

Naar aanleiding hiervan heeft de Gemeente Barneveld in 2017 een beschikking afgegeven om de huisvesting te kunnen uitbreiden. Om de directe nood op te kunnen vangen, is er in de zomervakantie van 2017 tijdelijke huisvesting gerealiseerd achter het hoofdgebouw. Deze tijdelijke huisvesting willen we in principe niet langer dan vijf jaar gebruiken, hebben we afgesproken met de omwonenden, dat betekent tot 2022.

Tegelijkertijd is een projectgroep opgestart om de visie op huisvesting vanuit ons onderwijsconcept te verkennen en zo te onderzoeken wat er nodig is voor de langere termijn. Hierbij is gekeken naar zowel het huidige gebouw als naar eventuele uitbreiding met het oog op toekomstgericht onderwijs. Ook zijn er trajecten gestart om met bedrijfsleven en instellingen de mogelijkheden te verkennen om de samenwerking rondom leren uit te breiden. Waardoor weer nieuwe inzichten en kansen konden ontstaan.

Waar staan we nu?
Op basis van de onderzoeken en initiatieven met betrekking tot huisvesting die in 2017 zijn gestart, hebben wij in het afgelopen jaar gewerkt aan een Programma van Eisen voor definitieve uitbreidingen van onze gebouwen.

In hoofdlijnen gaan we op 4 trajecten werken aan onze huisvesting, te weten:

  • Een nieuwe ‘techniekhal’ in het verlengde van ons hoofdgebouw

  • Een uitbreiding op de binnenplaats van ons hoofdgebouw, de zogenaamde ‘huiskamer’. Hierin zal ons EBC (Expertise BegeleidingsCentrum) worden gevestigd

  • Interne wijzigingen in het hoofdgebouw om aan te sluiten bij onderwijskundige ontwikkelingen met betrekking tot de leerroutes

  • Aanpassingen aan het omliggende terrein om aan te sluiten bij de nieuwe gebouwen en het verwijderen van de tijdelijke huisvesting in 2022

Hoe gaat het proces verder?
Voor de verdere uitwerking van de verschillende trajecten hebben we in samenwerking met ICS adviseurs een architect en een installatieadviseur toegevoegd aan ons ontwerpteam. In het ontwerpproces zal, naast de inbreng van direct betrokken collega’s, op passende momenten ook ruimte zijn voor bredere inbreng door collega’s en leerlingen. Vanzelfsprekend betrekken we ook andere betrokkenen in het proces, zoals de buurt en de Gemeente Barneveld. We willen vanzelfsprekend zo duurzaam en verantwoord bouwen als mogelijk is met de huidige stand van techniek en de beschikbare middelen. Voor de Techniekhal is daarom als uitgangspunt gesteld dat het een energieneutraal gebouw moet worden. Aanvullend hebben we de wens om zowel de (ge)bouwtechniek als het ‘circulair bouwen’ zichtbaar te maken in de Techniekhal. Bij het selectieproces van de architect zijn de eerste schetsen gemaakt van hoe het er uit zou kunnen komen te zien. De plaatjes geven daarmee niet meer dan een eerste idee van hoe het zou kunnen worden, maar tegelijkertijd merken we dat ze ook helpen bij het nadenken over hoe we het uiteindelijk echt willen hebben.


(afbeeldingen van de eerste architect schetsen slechts ter illustratie)


(afbeeldingen van de eerste architect schetsen slechts ter illustratie)

Dus: wordt vervolgd!
We werken met alle betrokkenen op verschillende fronten aan de verdere planvorming voor de huisvesting. Leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) zullen sowieso via de GMR en de leerlingenraad betrokken worden, maar we denken ook verder dan dat. Over hoe en dan precies, vindt momenteel gesprek en afstemming plaats. Daarover later meer. Voor nu volstaat te weten dat we samen ook wat betreft de huisvesting aan de slag gaan. Met als gezamenlijk doel om in 2022 een mooie en toekomstbestendige huisvesting te realiseren voor het onderwijs op De Meerwaarde!

 
 

VUURWERK  
     
  We willen met elkaar zorgen voor een Veilige School en een Veilige schoolomgeving. Het afsteken of bij zich dragen van vuurwerk draagt hier niet aan bij. Daarnaast is het ook wettelijk verboden om vuurwerk af te steken of in bezit te hebben voor de jaarwisseling. Op De Meerwaarde is het dan ook niet toegestaan om vuurwerk mee naar school te nemen.

Verder gelden de volgende regels:
Wordt een leerling betrapt op het afsteken of bij zich dragen van vuurwerk op het schoolterrein of rondom de school, dan wordt het resterende vuurwerk afgenomen.
De politie wordt ingeschakeld. Er volgt een gesprek met de betrokken leerling.
De ouder(s)/verzorger(s) worden door de mentor of teamleider telefonisch op de hoogte gebracht van de melding bij de politie.

De kluis en de tas van de leerling worden doorzocht om vast te stellen dat er niet meer vuurwerk binnen de school is.

Omdat we samen willen zorgen voor een veilige omgeving doen we een beroep op u als ouder(s)/verzorgers om deze afspraken met uw kind(eren) te bespreken. Op die manier kunnen we het, net als vorig jaar, voor iedereen veilig houden.

 
 

OUDERAVOND VMBO LEERJAAR 1 - 2 - DINSDAG 3 DECEMBER  
     
  Het rooster voor de ouderavond, die volgende week plaatsvindt, is gereed. Wanneer u zich heeft opgegeven, kunt u de planning van de ingeroosterde 10-minutengesprekken vinden op het ouderportaal.

Werkwijze voor het raadplegen van uw planning ouderavond via ouderportaal:

  • U gaat naar de website van De Meerwaarde via ouders.demeerwaarde.nl
  • Login met uw gebruikersnaam (is uw e-mailadres) en wachtwoord.
  • Ga naar “Mijn De Meerwaarde” kies dan de optie “Ouderavond”.
  • Hier vindt u de ingeroosterde gesprekken en de lokalen.

Voor problemen met het inloggen op het ouderportaal kunt u een e-mail sturen naar: webportaal@demeerwaarde.nl 

 
 

OUDERAVOND VMBO LEERJAAR 3 - 4 - WOENSDAG 4 DECEMBER  
     
  Het rooster voor de ouderavond, die volgende week plaatsvindt, is gereed. Wanneer u zich heeft opgegeven, kunt u de planning van de ingeroosterde 10-minutengesprekken vinden op het ouderportaal.

Werkwijze voor het raadplegen van uw planning ouderavond via ouderportaal.

  • U gaat naar de website van De Meerwaarde via ouders.demeerwaarde.nl
  • Login met uw gebruikersnaam (is uw e-mailadres) en wachtwoord.
  • Ga naar “Mijn De Meerwaarde” kies dan de optie “Ouderavond”.
  • Hier vindt u de ingeroosterde gesprekken en de lokalen.

Voor problemen met het inloggen op het ouderportaal kunt u een e-mail sturen naar: webportaal@demeerwaarde.nl 

 
 

INTERACTIEVE VOORSTELLING LIKE OVER PESTEN  
     
  Hoe is het om gepest te worden of buitengesloten te zijn? Wat kun je als omstander doen aan pesten?

Dit komt aan bod bij de voorstelling Like van Theatergroep PlayBack. Like brengt de dialoog tussen jongeren op gang en laat hen nadenken over zichzelf en de wereld om hen heen. De theatergroep speelt van vandaag tot en met 10 december voor de eerste en tweedeklassers op De Meerwaarde.

Zie ook de trailer van LIKE.

 
 

CURSUSAANBOD VOOR JONGEREN EN OUDER(S)/VERZORGER(S)  
  Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld is hét centrum voor iedereen met vragen over opgroeien, opvoeden en gezinsondersteuning.

Het CJG Barneveld is vrij toegankelijk; dat betekent dat iedereen, zonder verwijzing van gemeente of huisarts, bij het CJG terecht kan voor deskundig advies.
Het CJG heeft een voorjaarscursusaanbod opgesteld met trainingen en cursussen voor ouder(s)/verzorger(s), jongeren en kinderen. Graag willen wij u deze onder de aandacht brengen.

Voor meer informatie verwijzen we u naar het CJG in Barenveld via www.cjgbarneveld.nl of bel naar 0342-414816.

 
 

BOEKENPRAAT  
     
  ROES – CAJA CAZEMIER (C-BOEK, VANAF 13 JAAR)
THEMA: VRIENDSCHAP, VERSLAVING.

Dit is het nieuwste boek van Caja Caziemier: een herkenbaar en realistisch verhaal voor jongeren over drinken, blowen en lachgas en het effect daarvan op je leven. Yvar en Lola raken bevriend met de populaire Maas. Vanaf het begin van het schooljaar vormen ze samen met anderen een hechte vriendengroep.

Ze vieren dat ze weekend hebben, met onder andere bier en ballonnetjes lachgas. Drinken, roken, blowen en soms lachgas, dat is wat de jongeren gebruiken als ze samen zijn. Het gaat ze om de kick en de roes van het moment. Na een tijdje merken ze dat dit toch niet zo verstandig is. Schoolresultaten lijden er onder; je conditie gaat achteruit; je prestaties op het sportveld vallen tegen; je concentratie wordt minder en ook niet iedereen vindt het fijn om tegen zijn ouder(s)/verzorger(s) te liegen.

Roes maakt duidelijk dat iedereen op zijn eigen manier omgaat met gebruik, zowel de jongeren als hun ouder(s)/verzorger(s). Maar ook dat je stevig in je schoenen moet kunnen staan om op te kunnen tegen de druk van de groep. Wat heb je ervoor over om erbij te horen? Hoe zeg je ‘nee’?

 
 
 
 

NIEUWS - VAN DE EXAMENCOMMISSIE

HERKANSINGEN LEERJAAR 3 EN 4  
     
  Dit schooljaar vinden de herkansingen voor leerjaar 3 plaats in de weken 50, 8 en 28 en voor leerjaar 4 in de weken 50, 8 en 14. In verband met een aanpassing in het examenreglement is er onderstaand verschil in spelregels van herkansing tussen leerjaar 3 en 4:

Leerjaar 3
Iedere leerling uit leerjaar 3 heeft recht op zes herkansingen per leerjaar. Wanneer een leerling tijdens een herkansingsmoment geen gebruik maakt van een herkansing, behoudt de leerling het recht op deze herkansingen.

Leerjaar 4
Een leerling uit leerjaar 4 heeft recht op zes herkansingen per leerjaar. De leerling kan zich per herkansingsronde inschrijven voor maximaal twee toetsen. Wanneer de leerling geen gebruik maakt van deze herkansingsmogelijkheid, dan komen deze herkansingen te vervallen.

De eerste herkansing komt er alweer aan.
De leerlingen van leerjaar 3 en 4 hebben in de week van 9 t/m 13 december de mogelijkheid om één of meer toetsen van de afgelopen periode te herkansen. Aan het herkansen is een voorwaarde verbonden:
Het moet een schriftelijke herkansbare PTA toets zijn (bij twijfel overleggen met de docent).
De leerlingen die zich hiervoor willen opgeven kunnen dit tot aanstaande woensdag 12.00 uur doen door het digitale formulier (leerlingenportaal) in te vullen. Leerlingen die twee toetsen willen herkansen moeten ook twee keer het digitale formulier invullen. Dit kan tot en met woensdag 27 november 12.00 uur.

Hieronder vind je een aantal aandachtspunten voor het invullen van het formulier:

  • Vermeld de toetscode.
    Deze bestaat uit vijf tekens. (bijvoorbeeld 6kec1)
  • Vermeld de docent.
    Denk eraan dat je hier de vakdocent invult en niet je mentor.

Denk er goed aan dat je het formulier zorgvuldig invult. Wanneer je het formulier onjuist of niet volledig invult, is de kans aanwezig dat er voor jou geen toets klaar ligt. Leerlingen die zich opgeven krijgen hier een bevestigingsmail van. Informatie over precieze dag en tijdstip van de herkansingen krijgen de leerlingen uit de teams.

 
 
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

EEN CHEQUE VOOR DE ZINTUIGENTUIN  
     
  Op vrijdag 15 november ontvingen wij een mooie cheque van de Rabobank Barneveld voor onze Zintuigentuin.

Hiermee heeft de Rabobank bijgedragen aan de realisatie van een deel van de Zintuigentuin. Op het toegangsbord van de Zintuigentuin dat deze week is geplaatst, staan alle sponsoren van de tuin vermeld. Ook staan er door de tuin verschillende bordjes met QR-codes, waarmee met de smartphone filmpjes met uitleg over de tuin kunnen worden bekeken.

 
 

MENS IN BEWEGING  
     
  Bij BV heb ik plaatjes van mensen in beweging opgezocht, daarna getekend.
Minimaal 3 mensen, in de richting waarin ze zich bewegen moest je lijnen trekken.
Daarna ging ik er allemaal figuurtjes/ structuren in tekenen. Het was een heel werk maar wel leuk!

Daniël van Delft, 2gt1

 
 

“BIEZONDERE” STAGE  
     
  Louise uit 3p1 van Praktijkonderwijs loopt één dag in de week stage bij “Broodje Biezonder” in Lunteren. Louise neemt de bestellingen op bij mensen, geeft dit door aan de kok en komt het even later met een big smile brengen.

“Ik vind het heel leuk op mijn stage.” zegt Louise. “Je doet hele andere dingen dan op school. Op mijn stage werken allemaal hele leuke mensen waar ik goed mee kan samenwerken.” Of een baan in de horeca haar toekomst is, weet ze nog niet zeker. Gelukkig heeft ze genoeg tijd om andere sectoren uit te proberen.

 
 

LEERLINGEN GROEN SCHEREN KOEIEN  
     
  In de projectweek na de herfstvakantie zijn we wezen koeien scheren bij G. Mulder.

We scheren de koeien 1 keer per jaar in de herfst omdat de koeien het met de wintervacht te warm hebben in de stal en de koeien blijven schoner. Het was hard werken maar wel erg gezellig en het eten was erg lekker. Koeien scheren is mooi werk.

 
 
 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl